by
on
under , ,
Permalink

Ta en titt på fasaden

Är man husägare så är det bra om man har lite koll på vad som behöver åtgärdas och vad som är viktigt på ett hus. Vissa saker kan ha större betydelse för huset än andra. Tak och grund är två viktiga komponenter för att ett hus ska må bra. Det kan även vara bra att ta en titt på fasaden mellan varven för att säkerställa så att det inte läcker in och att det har den standard som en fasad bör ha.

Många gånger så kanske man inte åtgärdar vissa saker mer än en gång under den tid man bor i huset. Ett tak kan ha en livslängd upp till 50 år om man sköter det och ingen större katastrof händer. Fasader har en betydligt kortare livslängd. En målad träfasad behöver målas om mellan varven och mellan 10-15 år beroende på hur pass utsatt din fasad blir mot väder och vind. En putsad fasad kan hålla längre och om det är välgjort av duktiga hantverkare så kan det bli längre mellan åren som man behöver åtgärda den.

Ta för vana att varje år inspektera ditt hus och hur det ser ut. På hösten så gäller det att rensa ur hängrännor och liknande och när du är på den höjden så kollar du upp att taket ser okay och intakt ut och att vindskivor är i den kvalitén de ska vara. Ta några varv runt kåken för att se om något har hänt och om det är något som du kan åtgärda redan nu innan något värre händer. Det är bättre att göra åtgärderna på en gång än att vänta med dessa. Saker och ting ar inte förmågan att laga sig själv utan man måste fixa det på ett eller annat sätt.