by
on
under
Permalink

Regler gällande företagslokaler

modernt kontor

Som företag så får man tyvärr inte möjlighet att ta del av de rot och rutbidrag som finns då dessa endast är till för privatpersoner. Som tur var finns det istället en hel del andra fördelar man kan ta vara på när man väljer lokal åt sitt företag.

Välj rätt lokal

Det absolut viktigaste när man börjar undersöka möjligheterna till lokal är att den man väljer uppfyller alla de behov som man har i verksamheten. Det finns ingen anledning att hålla sitt kontor i hemmet om det försvårar verksamheten eller innebär ökade kostnader.

Undersök vilket utbud det finns av lokaler i det område du är intresserad av. Sa sedan fram en lista med de lokaler som fyller upp era krav, utifrån den kan ni sedan välja den lokal som passar er bäst. Tänk på att en hyrd lokal som behövs i verksamheten är en kostnad som man kan dra dra av för i skatten. Detta är inte alltid fallet om lokalen är hemma och då det går är det oftast inte i samma utsträckning, mer om detta i delen nedan om enskild firma.

Enskild firma

Om man driver sitt företag som enskild firma och har lokalen i hemmet så råder det speciella regler gällande avdrag. Om man inte har någon speciell del av bostaden inredd för arbetet så kan man få göra ett avdrag enligt schablon vilket ligger på 2000 kr för eget hus och 4000 kr i en hyreslägenhet. Då krävs det dock att man arbetar minst 800 timmar i bostaden och inte har någon annan lokal för arbetet.