by
on
under , ,
Permalink

Fönsterrenovering

Många hem kastar bort sina fullt funktionella fönster och sätter in nya fönster för flera hundratusen kronor. Men faktum är att du kan spara pengar och behålla husets vackra utseende genom att renovera fönstren.

Fönster är som vilken husdel som helst, den behöver underhållas för att överleva. Det finns vackra kåkar som är över 100 år gamla som har samma fönster än idag. Den fönsterstorlek och tjocklek som huset fick vid resningen är de modeller som passar bäst i just ditt hus. Att byta till större eller mindre varianter kommer att förändra fasaden, kanske till det sämre.

Vi byter fönster för att spara på energikostnaderna. Men sparar du verkligen? Man brukar säga att 10% av alla värmeförluster i hemmet sker genom fönstren. Och fönstertillverkare yrkar på att du sparar 30% av uppvärmningskostnaderna genom att byta till treglasfönster. Men då pratar man om 30 % av de 10 % vilket i slutändan innebär en besparing på 4 procent på hela uppvärmningen. Det låter inte lika lockande längre, eller hur?

När du väljer att renovera har du möjlighet att göra förändringar. Du kan måla om fönstren i en annan färg. Äldre hus var aldrig blyg när det kom till färgval: kromoxidgrönt och ockragult var vanliga nyansen vid sekelskiftet. Idag är nästan alla fönster vita, våga sätta lite mer färg på fasaden! Du kan även köpa nya fönstervred och beslag för att uppdatera utseendet. Bra vred hjälper till att hålla bågen tät mot karmen, här sker det stora värmeförluster om det inte är tätt.

Det finns gott om fönsterrenoverare i landet, en del som arbetar inom byggnadsvård och andra är vanliga glasmästare. Om du vill spara ännu mer pengar kan du göra renoveringen själv. Det är tidskrävande men absolut inte så svårt som du kanske tror.